Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. jak przygotować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film