Wyjątkowa włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. menu restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film